Het verduurzamen van de woning van Jeroen Hulsink

DOEL:

Vijf jaar geleden verhuisde Jeroen Hulsink met zijn gezin naar Erve Roolsboer in de wijk Spikkert in Weerselo. Ze kochten een woning uit 1990 waar het nodige aan moest gebeuren. “We wilden er een duurzaam huis van maken, maar hadden eigenlijk geen idee hoe duurzaamheid werkte”, blikt hij terug. De kennis die hij in de loop van de jaren op deed, deelt hij nu met zijn dorpsgenoten als secretaris van Duurzaam Weerselo.

TOELICHTING:

“We wisten niet goed waar we moesten beginnen bij het verduurzamen van ons huis. Via een artikeltje in de krant kwamen we terecht bij de wooncoach van Duurzaam Thuis Twente. Die heeft ons geholpen met een stappenplan.” Vanuit dit plan pakt Jeroen stap voor stap de woning aan. “We zijn begonnen met vloerisolatie. Dat is effectief; er trekt veel minder kou op vanuit de vloer en dat maakt je huis direct comfortabeler.”

21 ramen

Voor de isolatie van de schil koos hij ervoor om het glas aan te pakken. “We hebben 21 ramen op de begane grond, dus daar kun je wel winst behalen. We hebben ervoor gekozen om kunststof kozijnen te plaatsen en het glas te vervangen door triple glas. Dat is een behoorlijke kostenpost, daarom doen we het stap voor stap. We zijn begonnen aan de noordkant, daar is het rendement het grootste. Aan de zuidkant doet de zon zijn werk wel. We hebben nu 19 van de 21 ramen gehad, dus we zijn er bijna.”

Infraroodpanelen

Met de verschillende aanpassingen ging het gasverbruik terug naar ongeveer 800 m3 gas per jaar, en dat is behoorlijk laag voor een vrijstaande woning. Uiteindelijk willen ze de woning graag van het gas af hebben. “In de praktijkruimte van mijn vrouw hebben we de radiatoren al verwijderd. Daar hebben we infraroodpanelen opgehangen die zorgen voor fijne stralingswarmte. Voor ons huis willen we in de toekomst vloerverwarming installeren. Dat is de volgende stap, maar we willen even afwachten wat de ontwikkelingen worden op dit gebied en wat de overheid gaat doen.”

Comfortabeler

Voor nu is Jeroen tevreden over het resultaat. “Het is in huis echt comfortabeler geworden. Ik vind het fijn dat we dat op een duurzame manier hebben kunnen realiseren.” Voor andere mensen die hun huis willen verduurzamen heeft hij een helder advies: “Laat je goed adviseren. Bedenk zelf wat je doel is, en kijk hoe je daar in stappen kan komen. De wooncoach kan je daarbij op weg helpen. En kijk dan ook op de lange termijn; er zijn best partijen actief die snel geld willen verdienen. Als je altijd de laagste prijs wil, ga je ergens op inleveren. Zet liever in op kwaliteit.”

Duurzaam Weerselo

Jeroen werd zo enthousiast dat hij zich nu inzet voor Duurzaam Weerselo om zijn kennis te delen. “Ons doel is om inwoners van Weerselo en omgeving te helpen bij het verduurzamen van hun woning. We zijn begonnen met isolatie. In overleg met de inwoners hebben we samenwerking gezocht met Tonzon. Na een informatieavond over vloerisolatie hebben nu al dertig huishoudens zich ingeschreven om hun vloer door hen te laten isoleren. We kopen gezamenlijk in, dus kunnen een scherpe prijs bieden. En het scheelt mensen het uitzoekwerk. Ook zijn we een traject gestart rond zonnepanelen die mensen op hun eigen dak kunnen laten installeren. Daar hebben ook al tien huishoudens belangstelling voor. Dat is toch weer honderd zonnepanelen erbij in Weerselo.

Energiecoöperatie de Greuner

Met energiecoöperatie Greuner werken we aan een postcoderoos om mensen groene stroom te kunnen bieden. Zo proberen we iedereen mee te krijgen in verduurzaming. Het begint met voorlopers die enthousiast zijn en middelen hebben om te investeren. Ik hoop dat het ons gaat lukken om uiteindelijk ook de grote massa mee te krijgen zodat iedereen de mogelijkheden heeft om te verduurzamen.”

In het kort: wat deed Jeroen aan zijn huis?

  • Advies gevraagd van wooncoach Duurzaam Thuis Twente
  • Vloerisolatie
  • Triple glas
  • Infroodpanelen voor verwarming
  • In de planning: vloerverwarming

Hieronder een filmpje: