Weerselo en Beuningen geschikt voor aanleg bronnet: ‘Gaan in gesprek met inwoners’

BEUNINGEN/WEERSELO – Samen duurzaam verwarmen, dat is het motto van het nieuw opgezette initiatief ‘Noaberwarmte’ van Energiecoöperatie Greuner en de gemeenten Losser en Dinkelland. Uit onderzoek blijkt dat een kleinschalig bronnet in Beuningen en Weerselo mogelijk is, als alternatief voor het verwarmen met aardgas.

Een kleinschalig bronnet is een methode die qua werking te vergelijken is met woningen die elk een eigen bodemwarmtepomp hebben. Hierbij wordt de constante temperatuur uit de grond gebruikt om je huis te verwarmen. Bij een bronnet geldt dat meerdere huizen een gezamenlijk bodem-bronnenstelsel delen op een centrale plek in de buurt. De warmte wordt via een ringleiding onder de straat naar de huizen gebracht.

De ondergrond in Beuningen en Weerselo is geschikt voor de aanleg van een bronnet.

Het onderzoek wijst daarnaast uit dat het rendabel kan zijn bij de huidige elektriciteitsprijzen. Een bronnet zorgt ervoor dat er ongeveer 25 procent minder energie nodig is om een huis te verwarmen ten opzichte van een individuele lucht-waterpomp. „Het is dan wel van belang dat de huizen goed geïsoleerd zijn, zodat de warmte goed vastgehouden kan worden”, legt Nick Nieuwe Weme, betrokken bij zowel Duurzaam Weerselo als Energiecoöperatie Greuner, uit.

Inwoners informeren

Naast Weerselo heeft Greuner ook een onderzoek uitgevoerd om te kijken of de aanleg van een bronnet in Beuningen haalbaar is. De resultaten zijn positief. In Weerselo zou het gaan om de wijk Reestman, in Beuningen is de Pastoor Bolscherstraat onderzocht. Nieuwe Weme geeft aan dat de plannen nog in de kinderschoenen staan. „We zijn de informatie nu aan het verspreiden onder de inwoners. Mochten er positieve geluiden over ontstaan, dan gaan we verder kijken naar de invulling van het project.”

Grote investering

De aanleg van een bronnet kent een aantal voordelen, maar de investering is fors. Naar de mogelijkheden wordt verder onderzoek gedaan. „Er is inderdaad een grote investering voor nodig”, stelt Henk van Capelle, secretaris van de Dorpsraad Beuningen. „We willen zoveel mogelijk voorkomen dat de kosten bij de inwoners terechtkomen, mochten we dit gaan realiseren.” Nieuwe Weme komt met dezelfde boodschap: „De hele buurt zou in dit geval samen moeten werken. Mocht dat lukken, dan liggen er zeker mogelijkheden.”

Dinkel

Maar, zo benadrukken Nieuwe Weme en Van Capelle, er moet nog veel overleg plaatsvinden. Duidelijk is dat in Beuningen de Dinkel ook gebruikt kan worden om warmte uit oppervlaktewater te halen, door middel van aquathermie. Dat is een proces waarbij water gebruikt wordt om duurzaam te verwarmen. Van Capelle: „Daarom hebben we de Pastoor Bolscherstraat als voorbeeld genomen, deze ligt het dichtst bij de Dinkel.”

Onderzoeksrapport

Binnenkort verschijnt er een ‘publieksversie’ van het onderzoeksrapport, zodat inwoners alles rustig na kunnen lezen. De komende tijd gaan de betrokken partijen bij het onderzoek in gesprek met de inwoners. Van Capelle: „We hebben nog geen plan opgesteld, dit onderzoek was puur om te kijken of de realisatie van een bronnet in Beuningen mogelijk zou zijn. We gaan nog in gesprek met de inwoners: lijkt het ze wat, of niet? Daar moeten we achter zien te komen.”